Tandenborstel en tandpasta

Alles begint bij een goede tandenborstel en tandpasta.

Of je met de hand of elektrisch poetst, kies je zelf. Een elektrische tandenborstel is, wanneer het juist gebruikt wordt, even goed tot zelfs effectiever dan met de hand poetsen.

Ongeacht de keuze zorg je er beter voor dat je tandenborstel:

Een tandenborstel vervang je ook minstens elke drie maanden. Onderhoud deze goed door de borstel na elk gebruik goed te spoelen en rechtop te laten drogen.

Ook tandpasta’s bestaan in allerlei vormen, soorten, kleuren en smaken. Belangrijk is dat je tandpasta fluor bevat. Het gehalte aan fluor varieert eveneens met de leeftijd. Tandpasta voor peuters en kinderen bevat namelijk minder fluoride. Dat is omdat jonge kinderen tandpasta vaak inslikken. In specialere situaties, heb je bovendien een aangepaste tandpasta nodig, meestal op advies van de tandarts. Ongeacht de situatie: Jouw lokale huisapotheker weet raad!

Vanaf welke leeftijd poetsen?

Start het poetsen vanaf de doorbraak van de eerste tand. Er bestaan verschillende tandenborstels, aangepast aan de leeftijd (aangepaste borstelkop). Ook hier weet Jouw Lokale Huisapotheker wat te kiezen!

Hoe vaak poetsen?

Er wordt verwacht om minstens tweemaal per dag de tanden te poetsen gedurende minstens 2 minuten.
Dit kan je doen ’s morgens voor of na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.
Wacht je tot na het ontbijt? Dan laat je beter een uurtje tussen aangezien je tanden kort na het ontbijt zwakker zijn.

Laat kinderen vanaf 2 jaar dit gerust zelf doen, maar poets zeker nog eens na. Kinderen poetsen namelijk vooral de voorste tanden. Besteed daarom extra aandacht aan de binnenzijde van de tanden en kiezen. Het Vlaamse Verbond Der Tandartsen raadt aan om kinderen te begeleiden in het poetsen tot de leeftijd van 10 jaar.

Hoe goed poetsen?

Manuele tandenborstel

Elektrische tandenborstel

Met een elektrische tandenborstel verandert er op zich niet veel, behalve dat de borstel de (cirkel)beweging voor je maakt. Hier is het dus voldoende om de tandenborstel voldoende lang over alle vlakken te bewegen.

Vergeet ook niet dagelijks eens tussen de tanden te reinigen en ook het tongoppervlak te poetsen (met tandenborstel of tongschraper). Bij kinderen vraagt dit uiteraard best wat engagement. Tracht je kind hier in te motiveren, in de mate van het mogelijke. 

Wat met mondspoelmiddelen?

Deze kunnen nuttig zijn, maar vervangen nooit het poetsen zelf. Je kan ze dus, als volwassene, enkel bijkomend gebruiken. Veel mondspoelmiddelen kunnen problemen geven bij langdurig gebruik. Je gebruikt ze dus het best enkel na advies van je tandarts, zeker bij kinderen.

Hoe weet ik of ik goed gepoetst heb?

Wanneer je deze instructies goed volgt, kan je er zeker van zijn dat je tanden goed verzorgd zijn.
Wil je toch meer zekerheid? Gebruik dan een tandplakverklikker.
Deze tabletjes bevatten een kleurstof die tandplak op de tanden zichtbaar maken door rood/paars te kleuren. Zo weet je meteen of je misschien toch wat grondiger moet poetsen.
Geen nood! De verkleuringen in de mond zijn niet blijvend, maar verdwijnen spontaan na een tijdje.

Hoe mijn kinderen motiveren om de tanden te poetsen?

Kinderen zien het tandenpoetsen vaak als een lastige dagtaak, waardoor de motivatie erg ver te zoeken is. Door een echte activiteit te maken van het poetsen, krijg je de kleinsten onder ons wat makkelijker gemotiveerd. Enkele tips:

Er zijn heel wat posters, kalenders, … terug te vinden die kinderen motiveren.
Een project van een mutualiteit is bijvoorbeeld ‘Ben de Bever’, waarbij men heel wat materiaal voorziet om kinderen te motiveren.  Een voorbeeld is het ‘Ben de Bever’-lied. Het informeert kinderen over een goede mondhygiëne. Toevallig duurt het lied ook twee minuten. Net de nodige tijd om de tanden goed te poetsen.

Als mama, papa, broer of zus mee poetst, zal onze kleinste ook meer zin hebben om te poetsen. Bovendien heb je als ouder zo controle of je kroost de tanden goed en voldoende lang poetst.

Zo heeft je allerkleinste een goed zicht op hoelang hij/zij moet poetsen. Je kan het ook leuker maken door een liedje van 2 minuten uit te kiezen (zie eerder).

Waarom maak je er geen wedstrijdje van? Wie kan er het langst poetsen, wie heeft er het meest gepoetst de afgelopen week/maand, wie heeft het best gepoetst?
Wedden dat je kinderen het plots geen lastige opdracht meer vinden om te poetsen?

bron : Hoe zorg ik dat mijn kinderen de tanden goed poetsen? – Jouw lokale huisapotheker